Om 30 år så dör djuren ut från vår planet…

VARNING FÖR STARKA BILDER

Jag tror många redan vet om hur starkt utrotningshotade flera arter i vår värld är, arter vi växt upp med och som vi tar för givet alltid ska finnas kvar. Dessvärre så är sanningen något helt annorlunda. Om 30 år så kommer inte bla a lejon, tigrar, elefanter, noshörningar och flodhästar inte finnas kvar på vår planet. Tänk att aldrig kunna visa en tiger för våra barn?

Jag har varit i kontakt med Tom Svensson som jobbar som fotograf och arbetar för att bevara våra fina djur. Idag finns det ca 1,2 miljoner olika djurarter på jordens yta, av dem utrotas 45 000 arter varje år.Kan ni förstå? Fyrtiofemtusen arter??? I Sverige finns det ca 63 000 tusen arter så på 1,5 år skulle sveriges alla djur vara utrotade om det hände här. Tänk hela Sverige utan djur…

Just nu arbetar Tom med antitjuvjakt på noshörningar i Syd Afrika tillsammans med ett antitjuvjakt team som heter Protrack (läs mer här om projektet här). En art som är väldigt hotad är noshörningen på grund av att en liten del tror att hornen kan bota sjukdomar. Det stämmer dock inte. Hornen består av keratin, samma material som vårt egna hår. Det betyder att noshörningarna dödas på fruktansvärda sätt- helt i onödan.

Jag vill sprida detta buskap, sen tänker ni kanske “vad kan vi göra då?”. Och det finns faktiskt en del konkreta saker som vi kan tänka på. Till exempel när vi reser. Låt er ALDRIG fotograferas med djur mot betalning. Oftast är te x de små apungarna tagna från sin mor och apungarna dödas direkt när de blir större och svåra att hantera. Folk vill fotas med en söt apunge, så därför dödas dom.Jag har själv fotats med en stackars apa i Thailand, men då helt utan vetskap om vad jag själv bidrog till. Därför vill jag sprida det här, för vi måste tänka på detta.

Ett annat tips är att inte köpa djurdelar utomlands. Gå inte på några djurshower, mata inte elefanterna och åk inte iväg på elefantsafari. Även hur kul det är med tigrar, så bör ni låta bli att fotas med tigrarna. När folk skriver “ah de har det så bra så det är lugnt”  så stämmer inte det. Även om de är tama så är dem endast tama med deras skötare, de är rovdjur och skulle aldrig ligga still med främmande människor om de inte var neddrogade. Dygnet runt.

Stöd gärna tex Nordens Ark eller WWF som nu har en kampanj mot illegaljakt. Informera dina vänner om vad som sker i världen.

Den här bilden är rätt skrämmande. är får man se hur många te x lejon det fanns för 50 år sedan. Då fanns det nästan en halv miljon lejon i världen. Idag finns det 20 000 lejon. Blir fan helt mörkrädd över att det här är fakta och inte något påhitt. Om några få år kommer alltså lejon kanske inte finnas längre. Visst är det hemskt?

 

I dagläget skjuter tjuvjägarna noshörningarna med bedövningspilar så det somnar och skär av hornen. De vaknar upp med halva ansikten, tror ingen kan föreställa sig den smärtan de måste genomlida. Vissa har en långsam och plågsam död framför sig då de förblöder. Noshörningens horn kan inte bota sjukdomar, precis lika lite som våra naglar kan bota sjukdomar.Det är självklart inte bara noshörningar som går förlorade i jakten, det är många djur.




2 elefanter har dödats för att någon ska ha snygga betar hemma… De dödas bara för betarna.


En djurshow.
 Inga värdiga liv för djuren.


Här har det varit gorilla-jakt…


…bara för att någon ska få en gorilla-hand till askkopp som säljs för några 100 kr….

 

Skulle vilja be alla som läser detta inlägg att sprida ut budskapet till så många som möjligt. Kan ni själva bloggar, kopiera allt det här och publicera på din blogg. Länka på facebook om du har det och berätta vidare. Det hjälper Tom och alla andra som jobbar med detta projekt att fortsätta kämpa för att djuren inte ska dö ut från vår planet. Och tänk på alla tips som jag skrev i texten, många bäckar små, och tillsammans kan vi faktiskt göra en förändring. kram

Ni kan läsa mer om detta och följa Toms arbete på: https://www.facebook.com/TomSvensson.conservationphotographer ellerwww.tomsvensson.se


Kommentarer
Postat av: danten89

Jag blir så arg och ledsen och rädd över allt vi gör mot vår planet :(

Just ja ni har ju renovering hemma ;)
spännande?
Jag mår fint.
Ska du med till stan imorn? Robin undrar :P
kram

2013-02-21 @ 09:55:47
URL: http://animalcity.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0